maanantai 11. toukokuuta 2015

Trans

Eili ja Allu


6 kommenttia:

 1. Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus ja transsukupuolisuuden yhtä syytä lienee ees yhdellä yksilöllä mahdoton osoittaa yhteen tekijään.. saati sitten et eri yksilöiden sukupuolikokemuksen muotoutumiset ois muuten kuin viitteellisesti samanlaisia: Kullekkin kehittyy oman laisensa sukupuoli elämän mittaan, näin tämän näen. Ite en usko et transsukupuolisuuteen pystyy kauheesti vaikuttamaan: itse en ainakaan oo omalla kohdallani tähän pystynyt. Tietty asiaa voi koittaa piilotella iteltäänkin jos ei pysty kohtaamaan sitä, mut uskon, et noin raju itsepetos heijastuis aika nopeesti psyykkiseen terveyteen. Ite oo aika paljon omassa blogissa ruotinut tota transihmisen elämää ja piirtänyt yhen omakustannesarjiksenki aiheesta missä koitan kokemusta avata, mut mitenkään kattavasti omasta minäkokemuksestaan ei pysty kertomaan.. varsinkaan tämmöisessä pikkuruisessa viestikentässä :) Mut mielenkiintoinen asia ihmeteltväksi kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi!

   Olen tosiaankin miettinyt jopa sinun blogiasi seuranneena, että ilmeisesti psykofyysiseen ihmisen kokoonpanoon on vaikeaa tehdä muutoksia, ainakaan väkivallalla. Oma blogimerkintäni oli lähinnä ihmettely satunnaisesta kokemuksesta, jonka koin.

   Ihmettelen lähinnä kuinka syvälle ihmisen kokemus sukupuolesta menee. Minun filosofiystäväni on esimerkiksi sitä mieltä, että feminiineiksi ja maskuliineiksi koetut asiat ovat vain asioita itsessään, joista pitäisi ottaa mieltymys feminiiniseen ja maskuliiniseen. Jolloin fyysisen sukupuolen omaavien ihmisten ei enää tarvitsisi ahdistua omista tarpeistaan, jotka on yritetty aikaisemmin rajata kahteen muottiin.

   Kiinnostaa nyt esim tällainen esimerkki: Minua onkin sanottu erittäin naiselliseksi naiseksi, niin jos muuttaisin pelkästään fyysistä sukupuoltani, miten se vaikuttaisi muiden kokemukseen minuun miehenä? Olisinko vain erittäin ns. esteettiskeskeinen mies? Ja hämmentäisikö minun nykyinen käytökseni muita siinä tilanteessa? Uskon kumminkin että useimmat ihmiset kuitenkin kokisivat minut miehenä. Ulkonäköni perusteella.

   Olen kuitenkin ymmärtänyt että moni transihminen ei halua syystä tai toisesta muokata kirurgisesti itseään. Sekin on minusta kiehtovaa, koska siinä tapauksessa syy ei ole kaikilla täysin ruumillinen.

   En puhu edes seksistä jossa eri ihmisillä on niin erilaiset tarpeet että niihin on edes turha rajata mitää sukupuolista, kun on normikäsityksistä poikkeavia herkkiä miehiä ja rajuja naisia näin karkeasti vedettynä.

   Kun puhuit itsepetollisesta piilottelusta, niin mietin että jos heijastelen psyykkistä olotilaani pukeutumiseeni niin sitä tekee pahaa muuttaa toisenlaiseksi. Väärässä olomuodossa oleminen tuntuu melkein fyysisesltä kivulta. Onko siinä mitään samaa kuin "väärässä sukupuolessa" oleminen.

   Toivottavasti pohdiskeluni eivät ole loukkaavia, koska tarkoituksenani ei ole loukata vaan miettiä asioita :)

   Piti myös kysyä, että onko sinun sarjakuvaasi vielä myytävänä?

   Poista
  2. Musta ei aidossa ihmettelyssä/pohdiskelussa voi olla loukkaavaa :)

   Musta vertaus pukeutumiseen on ihan osuva: oon kai joskus itekin käyttänyt sitä niin, et oon pyytänyt naisellisesti pukeutuvaa kaveria kuvittelemaan et se määrättäis leikkaamaan tukan lyhyeksi ja käyttämään ainoastaan flanellipaitaa ja mieskenkiä. Tietenkään mikään inhimillinen kokemus ei oo täysin verrattavissa toisen ihmisen kokemukseen, mutta elämisestä tekee mielekästä juuri yritys eläytymiseen ja empatia.

   Sarjista on tosiaan vielä kaupan: jos haluut tilata niin tajukankaankutoja (ät) gmei.com tai sitten vaan törmätään sarjisfestareilla, Helsinkiin oon ainaki tulossa syksyllä :)

   Poista
  3. Kiva kuulla että olet tulossa. Oleilen itse toistaiseksi Helsingissä ja näillä näkymin olen tulossa sinne. Olen itse perinteinen kasvoista kasvoon -kuluttaja, joten mieluusti ostaisin sarjisjulkaisusi livenä.

   Joo, ihmisten kokemusten eriäväisyydet ovat minustakin kiinnostava aihe. Se tuntuu nimenomaan vaikeimmalta asialta käsitellä.

   Poista
 2. Olisin kyllä myös toivonut huomiota siitä, että sen ajattelu, että sukupuoli (tai seksuaalinen suuntautuminen) olisivat oma valinta (suggestion varassa), on myös hiukan vaarallinen..

  VastaaPoista
 3. Olen cis-biseksuaalina kiitollinen sinun kommentistasi siinä mielessä, että toit ihan hyvää pointtia esille niiden puolesta jotka toivovat esim. pysyvän kaapissa ja haluavat erityisemmin salata omaa identiteettiään, mutta kuten aikaisemmassa kommentissani sanoin minulla ei ollut aikomuksiakaan osoittaa, että olisin totuuden torvi.
  Tarkoituksesanani oli olla utelias tätä kysymystä kohtaan.

  Jos varovaisuus meinaa oman ihmettelyn sensurointia niin olen tosiaankin sellaista vastaan.

  VastaaPoista